Terje Larsen, teknisk ingenjör, ger rörmokarna 7 bra tips om varmvattenberedaren.

7 vinkkiä varaajan asennukseen putkimiehille

Lämminvesivaraajan asentamisesta herää jatkuvasti kysymyksiä. OSO Hotwaterin tekninen insinööri Terje Larsen antaa vastauksia, vinkkejä ja neuvoja yleisimpiin varaajaa koskeviin kysymyksiin.

«Ensinnäkin suosittelen noudattamaan tarkasti asennusohjetta ja jos sinulla on kysyttävää, soita toimittajalle ennen kuin teet virheen – älä esitä kysymyksiäsi nettifoorumilla, koska siellä saatat saada paljon virheellistä tietoa ja harhaanjohtavia vastauksia», Larsen sanoo.

Terje Larsenilla on takanaan 20 vuoden työura teknisenä insinöörinä OSO Hotwaterilla.

Alla on 7 oivallista varaajavinkkiä vastauksena yleisimpiin lämminvesivaraajaan liittyviin kysymyksiin.

1. Pitääkö minun asentaa anodi?
Anodi on asennettava, jos vedessä on yli 50 ml klorideja litrassa. Anodilla ei ole vaikutusta itse veden kalkkipitoisuuteen, joten sinulla täytyy olla myös kalkinpoistojärjestelmä, kuten OSO-kalkkimagneetti, joka kestää jopa 8-9dH (saksalainen kovuusaste) riippuen veden laadusta. Lisäksi tulee asentaa vedenpehmennys.

2. Kuinka tyhjennän lämminvesivaraajan?
Avaa varoventtiili ja kuumavesihana päästääksesi ilmaa yläosaan tai löysää yksi yläosan liittimistä. Olemme lisänneet varoventtiilimme tyhjennyskapasiteettia, joten se toimii erinomaisesti tyhjennysventtiilinä. Muista sammuttaa virta ensin.

Terje Larsen, teknisk ingenjör, ger rörmokarna 7 bra tips om varmvattenberedaren.
Tekninen insinööri Terje Larsen antaa putkimiehille 7 hyvää vinkkiä lämminvesivaraajista.

3. Kuinka sekoitusventtiiliä säädetään?
Se tulee kääntää kokonaan plussaan ja ¼ kierrosta takaisin. Ajattele loogisesti: lämpimämpi on plus (+) ja kylmempi on miinus (-). Lue asennusoppaasta, kuinka saavutetaan haluttu lämpötila. Muista vähintään 65 °C lämpötila.

4. Miksi kuuma vesi ei riitä?
Lämminvesivaraaja ei ole sopivan kokoinen kotitalouden kulutukseen. Kuumaa vettä voi olla liian vähän, jos esim. liian suuri perhe ja liian pieni varaaja tai taloudessa on teini-ikäisiä, jotka viihtyvät suihkussa puoli tuntia. 200 litran varaaja ja säästösuihku (9 l/min) riittää n. puolen tunnin suihkutteluun. Normaali suihkussa käynti on arviolta 5-6 minuuttia. Eli periaatteessa 200 litran pitäisi olla enemmän kuin tarpeeksi nelihenkiselle perheelle.

5. Mitä teen, kun olen poissa kotoa tai mökiltä pidemmän aikaa?
Kun poistut talosta tai mökistä pidemmäksi aikaa (vakuutusyhtiöiden suositus 3 viikkoa), sulje aina vesi. Katkaise lämminvesivaraajasta virta aina kun vesikin on katkaistu, jotta turvallisuus asiat ovat kunnossa. Älä koskaan jätä vedenlämmitintä kytketyksi virtaan ilman vedensyöttöä.

6. Miksi meidän tulee suojautua legionellalta?
Legionella-suojauksesta on huolehdittava kaikkialla, myös omakotitaloissa, määräysten mukaisesti. Omakotitalot ovat enimmäkseen turvallisia, mutta joitain varotoimia on olemassa. Vältä vedenlämmittimen lämpötilan alentamista (sen tulee olla 75 ° C). Tämä onnistuu helposti termostaatilla. Jos haluat kylmempää vettä hanoihin, aseta sekoitusventtiili niin, että kattilasta tulee vähintään 55 °C, suositellaan, ettei lämpötila laske alle 50 °C.

7. Kuinka täytän vedenlämmittimeni?
Lämminvesivaraaja on täytettävä vedellä ennen virran kytkemistä päälle, jotta sähkövastus ei vaurioidu. Tarkista, että varoventtiili on kiinni. Avaa venttiilin putki. Jotta säiliö täyttyisi vedellä, ilma on poistettava säiliöstä. Tee tämä avaamalla kuuma vesi mistä tahansa hanasta. Sulje kuumavesihana, kun ilman sekaista vettä ei enää tule. Lämminvesivaraaja on nyt täytetty ja virta voidaan kytkeä päälle.

Facebook
Twitter
LinkedIn